Ga direct naar het artikel

Wie wint de ‘snelst-door-de-spits-challenge’?

Het parcours is uitdagend: tijdens de ochtendspits wordt gereden van Porta Mosana College in Maastricht Oost via de Kennedybrug naar het Bonnefanten College in Maastricht West. De belangrijkste spelregel is dat de verkeersveiligheid te allen tijde gewaarborgd wordt; uiteraard gelden de verkeersregels voor beide deelnemers en staat uitsluitend de eer op het spel. Voorzitter van Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en gedeputeerde Eric Geurts zal hierop toezien.

Alle leerlingen van het Bonnefanten College worden uitgedaagd deel te nemen in de vorm van een papieren challenge. Zij beantwoorden twee vragen: wie is het snelst door de spits en welke tijd wordt daarbij gerealiseerd? Voor de vijf scholieren die met hun voorspelling het dichtst bij het eindresultaat zitten, stelt Programmabureau Maastricht Bereikbaar vijf fietsen of e-bikes ter beschikking. Hiermee kunnen zij het komend half jaar naar school reizen; als ze dat dagelijks doen, sparen ze hun geleende fiets grotendeels bij elkaar. De vijf winnaars worden door gedeputeerde Geurts samen met programmamanager Katya Ivanova van Maastricht Bereikbaar gehuldigd.

Innovatieve fiets

Saillant detail is dat de e-bike die tijdens de challenge wordt gebruikt, eerder dit schooljaar is ontworpen en geproduceerd door scholieren van het Bonnefanten College. De scholieren namen hiervoor deel aan een Innovatie Challenge 2030 van de TU Eindhoven. Daar hebben ze de publieksprijs gewonnen met hun concept voor de 'Future of Cycling': ze ontwikkelden een e-bike die zonder externe energiebronnen kan functioneren en bovendien betaalbaar en aantrekkelijk is voor scholieren. Zo beschikt de e-bike onder meer over daglichtpanelen, waardoor opladen van de accu plaats kan vinden zonder externe stroombron. Het concept is uitgedacht door 2 Vwo’ers (N&T profiel) en het prototype is ontwikkeld door 4 VMBO leerlingen.

Veilig naar school

Het Bonnefanten College heeft met het project ook een maatschappelijk doel: scholieren stimuleren om veilig en gezond naar school te blijven reizen, mede met het oog op de ontwikkelingen in het locatiebeleid van de middelbare scholen in Maastricht. Fiets of e-bike blijven ook dan een snel en gezond alternatief.

Vragen over dit persbericht? Neem dan contact op met Désirée Florie.
Désirée Florie
Projectleider communicatie
Elke twee weken ontvangen meer dan 18.000 abonnees, reistips, slimme mobiliteitsoplossingen en verhalen van forenzen en ondernemers die slimmer op weg gaan in Zuid-Limburg.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief