Gemeente Heerlen over hun werk-werkverkeer
"De e-cars zijn veel populairder dan de voorgangers op gas"
Werknemers van de Gemeente Heerlen kunnen kiezen uit verschillende mogelijkheden om naar hun afspraak buiten de deur te reizen. Een fiets of e-bike nemen, een businesscard voor het OV gebruiken of rijden in één van de 25 e-cars. Met de eigen auto gaan doet vrijwel niemand meer. De kosten worden nauwelijks nog vergoed en een parkeerplek is er niet meer.
Deelfietsen en dienstauto’s
De eerste duurzame dienstauto’s kwamen bij de Gemeente Heerlen in 2012. Bij de afdeling Beheer en Onderhoud maakten de medewerkers dagelijks gebruik van hun eigen auto bij het uitvoeren van inspecties in de stad. Jérôme Doomen, medewerker Veiligheid-Gezondheid-Milieuzorg, was verantwoordelijk voor de verduurzaming van het gemeentelijk wagenpark. “Op het verduurzamen van de dienstauto’s heeft de werkgever invloed, op privéauto’s niet. Daarom investeerde de Gemeente Heerlen in deelfietsen en 10 volledig elektrische dienstauto’s voor deze afdeling.”
Goed voorbeeld
Jérôme nam een voortrekkersrol om dienstauto’s voor alle afdelingen beschikbaar te maken. Vanwege de actieradius werd een aantal dienstauto’s op gas aangeschaft. Bij de vervanging van deze auto’s is nu ook gekozen voor 100% elektrisch. Om te wennen aan het rijden met zo’n elektrische auto, kon eerst een proefrit gemaakt worden. Maar dat bleek eigenlijk nauwelijks nodig. “De e-cars rijden lekkerder dan de Fiat Panda’s die we eerst hadden,” hoort Ernst Adriaanse van zijn collega’s. Ernst is als beleidsmedewerker Verkeer en Vervoer bij de Gemeente Heerlen betrokken bij veel van de plannen van de gemeente om te verduurzamen.
Makkelijk reserveren
Een fiets of auto reserveren gaat eenvoudig en snel via het intranet. Duurzaam reizen is inmiddels helemaal ingeburgerd binnen de organisatie. De 900 medewerkers van de Gemeente Heerlen reizen in de regio Zuid-Limburg naar al hun afspraken met het OV, de e-fiets of de e-auto. Voor een dienstreis buiten de regio reizen de medewerkers gratis met het OV. Om te zorgen voor een efficiënte inzet van de dienstauto’s wordt het gebruik en de bezettingsgraad gemonitord. Zo kan de Gemeente Heerlen efficiënt blijven inzetten op haar duurzame werk-werkverkeer.
Er kan nog meer
Wat begon bij één afdeling als alternatief voor minder duurzame privéauto’s, werd uiteindelijk een beleid waar de Gemeente Heerlen trots op is. “Nu hebben we nog de ambitie om het woon-werkverkeer net zo duurzaam te maken,” zegt Ernst. “Hiervoor werken we al een tijd samen met Maastricht Bereikbaar.”